آموزش برنامه نویسی پایتون
پایتون (به انگلیسی: Python) یک زبان برنامهنویسی تفسیری، سطح بالا، و همه منظوره است، که خیدو فان روسوم[a] آن را طراحی کردهاست، و اولین بار در سال 1991منتشر شدهاست. فلسفه اصلی طراحی پایتون «خوانایی بالای کد» میباشد و نویسههای فاصله خالی در آن معنادار هستند و مکرر استفاده میشوند. ساختار زبانی و دیدگاه شیءگرا در پایتون به گونهای طراحی شدهاست که به برنامهنویس امکان نوشتن کد منطقی و واضح (بدون ابهام) را برای پروژههای کوچک و بزرگ میدهد.
کلمات کلیدی و اصلی این زبان به صورت حداقلی تهیه شدهاند و در مقابل کتابخانههایی که در اختیار کاربر است بسیار وسیع هستند.
بر خلاف برخی زبانهای برنامهنویسی رایج دیگر که بلاکهای کد در آکولاد تعریف میشوند (بهویژه زبانهایی که از گرامر زبان سی پیروی میکنند) در زبان پایتون از نویسه فاصله و جلو بردن متن برنامه برای مشخص کردن بلاکهای کد استفاده میشود. به این معنی که تعدادی یکسان از نویسه فاصله در ابتدای سطرهای هر بلاک قرار میگیرند، و این تعداد در بلاکهای کد درونیتر افزایش مییابد. بدین ترتیب بلاکهای کد به صورت خودکار ظاهری مرتب دارند.
پایتون مدلهای مختلفی از آموزش برنامهنویسی (از جمله شیگرا و برنامهنویسی دستوری و تابع محور) را پشتیبانی میکند و برای مشخص کردن نوع متغیرها از یک سامانهی پویا استفاده میکند.
این زبان از زبانهای برنامهنویسی مفسر بوده و به صورت کامل یک زبان شیءگرا است که در ویژگیها با زبانهای تفسیری پرل، روبی، اسکیم، اسمالتاک و تیسیال مشابهت دارد و از مدیریت خودکار حافظه استفاده میکند.
زبان پایتون 2رسماً از سال 2020دیگر پشتیبانی نمیشود و پایتون 2?7?18آخرین نسخهی پایتون 2?7و همچنین پایتون 2است؛ و ازاین به بعد دیگر هیچ وصلهی امنیتی ای یا بهبود دیگری در این نسخه داده نخواهد شد.با پایان پشتیبانی از پایتون 2فقط پایتون 3نسخههای بعدی آن پشتیبانی خواهند شد.
پایتون پروژهای آزاد و متنباز توسعهیافتهاست و توسط بنیاد نرمافزار پایتون مدیریت میگردد.
پایتون اواخر دهه 1980 (میلادی)توسط خودو فان روسوم در مؤسسه ملی تحقیقات ریاضی و رایانه[b] (CWI) در کشور هلند ایجاد شد.
هدف خیدو از ابداع پایتون ایجاد جانشینی برای زبان برنامهنویسی ایبیسی بود.که قابلیت پردازش استثناها را داشته باشد. پیادهسازی پایتون در دسامبر 1989آغاز شد.خَودو طراح اصلی پایتون است و نقش مداوم او در تصمیمگیری پیرامون اهداف پایتون، باعث شد که انجمن پایتون به او لقب دیکتاتور خیرخواه جاویدان[c] را بدهد.فان روسوم تا 12ژوئیه 2018مسئولیت رهبری پروژهی پایتون را به عهده داشت. در آن زمان او اعلام کرد که از مسئولیت خود به عنوان دیکتاتور خیرخواه جاویدان کنارهگیری میکند.در حال حاضر او مسئولیت رهبری پروژهی پایتون را به یک شورای 5نفرهی چرخان که خود نیز یکی از اعضای آن است دادهاست.
پایتون 2?0در 16اکتبر 2000با ویژگیهای مهم و جدید بسیاری منتشر شدکه شامل بازیافت حافظه با قابلیت شناسایی دور[d] و پشتیبانی از یونیکد بود.
پایتون 3?0در 3دسامبر 2008منتشر شد این نسخه بازنویسی عمده ای از نسخه? قبل بود که سازگاری عقبرو[e] را شکسته بود.از سال 2015مقرر شد نسخههای آموزش برنامه نویسی پایتون 2?7تنها تا سال 2020پشتیبانی شوند.